Различни движения притискат властите да вземат мерки

От Балеарските и Канарските острови през Барселона и Малага, расте броят на движенията срещу свръхтуризма в Испания, втората световна дестинация след Франция, които притискат властите да вземат мерки, за да съчетаят благосъстоянието на жителите с развитието на ключовия икономически сектор, предават Франс прес и БТА.

"Канарските острови не издържат повече": под този лозунг бе призивът за демонстрация на островите на този архипелаг, разположен по крайбрежието на Северозападна Африка и известен с вулканичните си пейзажи и постоянното слънцегреене.

Целта на протеста е спирането на строителството на два хотелски комплекса в Тенерифе, основният остров на архипелага, и отделяне на подобаващо внимание върху добруването на местните жители и околната среда с оглед на неконтролирания растеж на свръхтуризма, казват организаторите.

Снимка: iStock

"Островите са съкровище, което трябва да бъде опазено", обяви движението "Канарските острови са на свършване", някои от членовете на което организираха миналата седмица гладна стачка, за да окажат натиск върху властите. 

Миналата година Канарските острови са посрещнали 16 милиона туристи, което е седем пъти над населението от 2,2 милиона души. Една крайно висока цифра с оглед на местните "ресурси", каза на кратка пресконференция говорителят на движението Виктор Мартин, критикувайки "самоубийственото развитие" на туристическия сектор.

Тази ярост не е изолирано явление. През последните седмици в социалните мрежи в цялата страна се появиха много "антитуристически" движения.

В Малага, своеобразна Мека за туристите, които търсят "слънце и плаж" в южната област Андалусия, стикери с груби лозунги могат да бъдат видени по стените и вратите на местата за настаняване на туристи ("Преди тук беше моята къща", "Вони на турист", "Връщай се у дома"…)

Ситуацията е същата в Барселона и Балеарските острови, където активисти са сложили фалшиви табели на английски на входа на някои плажове с предупреждение за рискове от "падащи камъни" или ухапвания от "опасни медузи", за да пропъдят потенциални посетители.

Сред оплакванията на местните жители фигурират натиск върху недвижимите имоти, разпространение на краткосрочните наеми, принудили много жители да избягат от центровете на градовете, както и шума и замърсяването на околната среда.

В Каталуния, която от три години се сблъсква с историческа суша, натискът върху водните ресурси от хотелите в Коста Брава също предизвикват гняв, тъй като властите са поставили почти целия регион в извънредно положение от началото на февруари. 

"Има туристически дестинации, които са на границата на капацитета си", призна неотдавна Хосе Луис Сореда, вицепрезидент на работодателската организация "Екселтур" (Exceltur). "Става дума за проблем, който се появява през високия сезон и в някои места в страната, но придобива все по-големи мащаби".

През второто десетилетие на XXI век жителите вече се бяха мобилизирали срещу свръхтуризма, най-вече в Каталуния. След локдауните заради пандемията гневът срещу свръхтуризма отново е нараснал, тъй като Испания е приела миналата година рекордните 85,1 милиона чуждестранни посетители. 

С цел да избегнат задръствания, няколко града предприеха инициативи, по примера на Сан Себастиан в Страната на баските, който реши в края на март да ограничи до 25 души туристическите групи в идеалния си център, след като забрани високоговорителите за туристическите групи.

В края на март Севиля обяви, че може да направи платен достъпа до известния площад "Испания" за неместни жители. Барселона реши да премахне от "Гугъл мапс" (Google Maps) много използвана от туристите автобусна линия, за да могат да я ползват предимно местните жители. 

Властите не взимат лесно тези решения, отбелязва АФП. В Испания туризмът осигурява 12,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и в него са концентрирани 12,6 на сто от работните места: много семейства зависят от този сектор и биха погледнали  с лошо око на това страната да се откаже от гостоприемството си.

Туристическият БВП на Испания е "ще надвиши за първи път 200 милиарда евро" през 2024 г., заяви в Мадрид Хосе Луис Сореда.

Ако туристическата дейност прехвърли този таван, за да достигне 202,65 милиарда евро, според прогнозите на "Екселтур", то това ще е увеличение с 8,6 на сто спрямо 2023 г., когато вече  е имало "впечатляващ растеж".

Само за първото тримесечие туристическата дейност е нараснала с 13,8 на сто в страната.

През 2023 г. Испания е приела рекордните 85,1 милиона международни туристи, основно британски, френски и германски, според данните на Националния статистическия институт "Ине" (Ine).

Последствията от свръхтуризма върху сектора на недвижимите имоти предполагат действия за "ограничаване на броя на туристическите апартаменти", но правителството "осъзнава също и важността на туристическия сектор", заяви в интервю за "Паис" министърката на жилищното строителство Исабел Родригес.