24 000 са децата с пропусната доза ваксина

В края на седмицата стана ясно, че за две бебета, които за починали след заболяване от коклюш. Броят на заразените у нас расте. 24 000 са децата с пропусната доза ваксина.

"Коклюшът е ваксинационно преодолимо заболяване. Това трябва да е водещият акцент. За голямо съжаление, при нас има диагностицирани две деца с коклюш. Едното постъпи в болницата на 8 април, лекарите се ориентираха бързо и в момента, в който теста излезе положителен, детето беше пренасочено към Инфекциозна болница. Второто дете постъпи при нас в много тежко състояние", заяви директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков. 

Всеки ден един човек е диагностициран със сифилис в България

Лекарят допълни, че за съжаление, поради тежкото състояние, в което е постъпило детето и усложненията, то е починало. "То пристигна с белези на сепсис и полиорганна недостатъчност", обясни той. 

Според д-р Благомир Здравков кашлицата при бебета, които още не са навършили два месеца, е доста тревожен и алармиращ симптом. "При по-големите деца коклюшът протича с много тежки симптоми на кашлица. До такава степен, че понякога децата получават кръвоизливи в очите от напъване", допълни лекарят. 

24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш. "Заболяването може да има и здраво заразоносителство. Тоест един ваксиниран човек да има тази бактерия, но да няма симптоми и да предаде заболяването на друг", каза лекаря. 

Повече по темата гледайте във видеото.