Очаква се в автопохода да се включат около 80 коли

Енергетици, работещи в "Мини Марица-изток" протестираха и внесоха декларация в Народното събрание, с искания за предоговаряне на ангажиментите на България за либерализация на пазара на ток. Енергетиците искат страната ни да убеди Европейската комисия да спре да плаща квотите за нетни емисии, а за сметка на това да обещае, че за една година ще инсталират филтри, които улавят въглеродния диоксид от комините на централите.

Четвърто протестно автошествие на енергетици и миньори

Колите тръгнаха от паметника на Св. Иван Рилски в Раднево рано сутринта, а сборният пункт е от 9 до 10 часа на площад „Александър Батенберг“. След това шествието премина през централната градска част. Очаква се в автопохода да се включат около 80 коли.

Това е пореден протест на работещите в енергийния комплекс "Мини Марица - изток". Настояването им е, колкото е възможно по-дълго България да експлоатира въглищните централи. Плановото намаляване на дейността на съоръженията според тях ще доведе до масова безработица и унищожаване поминъка на цели райони в Старозагорско.

„Голямата агония, която ни касае най-много е, какво се случва с държавната централа ТЕЦ „Марица изток 2”, заяви един от протестиращите.

„Трябва да се приеме някакъв закон, който да позволи да се направят някакви инсталации, за да спрем да плащане тези емисии, които са в момента”, подчерта жена, дошла на демонстрацията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas