Тя беше издигната от гражданската квота на партията

ДПС-Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат от гражданската си квота. Йончева довършва сегашния си мандат в ЕП като представител на БСП. Тя е част от гражданската квота на левицата.

Появата на Йончева в листите на ДПС предизвика остри реакции от страна на социалистите. Решението срещна критика от страна на лидера на БСП. 

„Рано или късно зависимостите лъсват. За мен много по-рано от вчерашния ден, когато вие разбрахте за тези зависимости. Това дава обяснение за прекратените ни отношения с Елена Йончева много преди вчерашния ден. Изненадана съм от арогантността номинацията ѝ да стане публично, да стане помпозно, но не съм изненадана от факта”, категорична беше Корнелия Нинова.

Делян Пеевски оглави листата на ДПС в Благоевград

Коментари за номинацията на Елена Йончева дойдоха и от Брюксел.

„Тя е номинирана още в понеделник от една от основните ни партийни организации – тази в Благоевград. Традиция на ДПС е в листите ни да има представители на партията, доказали своята лоялност, авторитет и работа през годините, както и да уважаваме и избора на нашите членове и симпатизанти, когато говорим за по-широк кръг от хора, тоест - гражданска квота. Г-жа Йончева беше припозната на областното ни заседание като един от възможните кандидати на ДПС в листите на предстоящите европейски избори. Това не е някаква особена новина за нас. Имаме такава традиция. През годините много авторитетни хора от гражданската квота са попадали в листите на ДПС. Няма да скрия, че години наред с нея сме работили по утвърждаването авторитета на България. Включително и по важна тема като присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство”, заяви евродепутатът Илхан Кючюк.

„Аз съм удовлетворен, че работата на Елена и на другите ми колеги се оценява – дори и извън рамките на собственото им политическо семейство”, подчерта и евродепутатът Петър Витанов.

Кореспондент: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase