Над 150 заявления са подадени и потвърдени онлайн

10 партии и 8 коалиции са подали документи за участие в изборите 2 в 1 до момента. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева по време на редовния брифинг на ЦИК във връзка с подготовката на предстоящите избори на 9 юни 2024 г. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Крайният срок за това изтича утре в 17 часа. От комисията обявиха и списъка на държавите и местата, където ще бъдат разкрити избирателни секции. Все още не е ясно колко точно ще са секциите зад граница. Знае се, че вот ще има в 60 държави, като са посочени 776 места за гласуване. Най-много отново ще има в Турция и във Великобритания. След това са Германия, Испания и Съединените щати.

Право на глас за европейски парламент имат близо 6 милиона и 200 хиляди души, а с близо 500 хиляди повече са избирателите за националния парламент. Разликата е, че за вота за Европейския парламент има изискване за уседналост - настоящ адрес в България или държава-членка на ЕС.

Днес в 12 часа беше активирана възможността за избирателите, които ще гласуват в чужбина да подават заявления за гласуване извън страната. Крайния срок за подаване на заявление за гласуване извън страната ще бъде 14 май, 0 часа българско време. По думите й над 150 заявления са подадени и потвърдени за участие в двата вида избори. 

Заявленията за гласуване в чужбина могат да се подават електронно от 23 април Предстои членовете на Комисията да приемат решение и ще регистрира останалите политически формации, за които има представени документи в ГРАО, че подписките съответстват на закона. 

„След 17:00 ч. ние ще регистрираме онези партии и коалиции, които са подали документи, но не са проверени подписките, при неприключила регистрация. След проверка на подписките ще се вземе решение или за заличаване, ако не е коректна подписката, или ще остане регистрацията”, обясни още тя. 

Видео: БГНЕС

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase