В задочния спор се включиха и ДПС и ИТН

Горещ край на редовните заседания на 49-ото Народно събрание. Напрежението между трите сили, поддържали последното редовно правителство, достигна кулминацията.

Борисов: Следващият парламент може да бъде много по-различен

И днес темата за отстраняването на Росен Желязков отекна в кулоарите на парламента и стана повод за обиди и критики между доскорошните партньори във властта. Бойко Борисов беше категоричен - вратата за разговори и бъдещо партньорство с „Продължаваме Промяната” е затворена. Кирил Петков заподозря лидера на ГЕРБ в тайна сглобка с ДПС. В спора се намеси Делян Пеевски, който не изключи възможността след изборите ГЕРБ и ПП да затоплят отношенията си. От опозицията използваха момента, за да отправят критики към доскорошните партньори.

„И какво постигнаха - смениха Росен с Росица. Те вчера посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине. Абсолютно всичко е загубено след вчера във взаимоотношенията ни. И когато някой си прави предизборна кампания на мой гръб, да знае, че той е много голям, но и много хлъзгав. И много народ се покатери на него, но и много народ падна”, посочи Борисов.

Петков: Росен Желязков не би нарушил Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков отговори - отстраняването на Желязков е знак. „Освен, че има голям гръб, има и голям врат. За съжаление, в момента Пеевски е увиснал на него и го задушава. Това, което вчера се случи, е ясно съобщение, даже и към свестните хора в ГЕРБ - вие трябва да се отървете от воденичния камък – Пеевски”, заяви съпредседателят на ПП.

В размяната на реплики се включи и Делян Пеевски. „Не знам защо тези две булки обясняват тази работа. Кирил Петков може да бъде булка само на Борисов, защото той е като един сладък пудел, който ще драска на вратата в Банкя. Йордан Цонев го хвърли като един малък пудел и затвори вратата след него. И Борисов го гледаше като Тодор Живков на 9-и срещу 10-и ноември. Аз няма да им позволя да разбият държавата. Аз, Делян Пеевски”, каза председателят на ДПС.

„Едно ще му кажа, нека ме чуе - аз абсолютно не вярвам, че той би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме само двамата и бодигардовете му са отвън”, отвърна Петков.

Пеевски: Няма да позволя на Петков и компания да разбият държавата

Докато трите политически сили спореха, от опозицията  направиха равносметка.

„Колегите продължават да се замерят с компромати, обиди, флашки, пудели и т.н. Това беше емблема на цялото 49-о Народно събрание”, заключи лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

„Законодателна немощ, боричкане за овладяване на митниците, скандали, вътрешнокоалиционни разправии. В крайна сметка, този парламент си заминава и Слава на Бога, че си отива”, обясни Цончо Ганев от „Възраждане”.

Атака към доскорошните партньори дойде и от партията на Слави Трифонов, след като парламентът отхвърли доклада на комисията, която разследва работата на митниците.  

„Асен Василев, Бойко Борисов, Кирил Петков и Лена са някаква странна суинг компания, в която от време на време се карат, на следващия ден се сдобряват, събират се по манастири. И днес гледате новия резултат - сега отново са си сглобка”, смята Тошко Йорданов.

Йорданов: Борисов, Бориславова, Петков и Василев са странна компания, която само се кара