Това е вторият за тази седмица

Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви днес нов транш от 6 милиарда долара помощ за Украйна. Това е вторият обявен за тази седмица, след като в сряда бе анонсирана помощ от един милиард долара за Киев.

Тези две суми са част от помощния пакет в размер на 61 милиарда долара за Киев, който бе окончателно одобрен тази седмица от американския Конгрес и утвърден с подписа на президента на САЩ Джо Байдън.

Ако помощта от един милиард долара, която бе одобрена в сряда, ще дойде от складовете на американските въоръжени сили, то обявената днес ще бъде предоставена чрез сключването на договори с отбранителната индустрия или с партньори. Това означава, че тази помощ ще има нужда от повече време, преди да стигне до бойното поле.

Байдън подписа закона за предоставяне на помощ за Украйна и Израел

След като подписа в сряда помощния пакет от 61 милиарда долара за Украйна, президентът Байдън обеща бързо да бъдат изпратени много оръжия на Киев.

Съединените щати са основният поддръжник на Киев във военно отношение, но американският Конгрес в продължение на близо година и половина не беше одобрявал голяма помощ за Украйна - основно заради междупартийни противоречия.

Преди тази седмица Вашингтон тази година беше предоставил помощ на Украйна само веднъж - помощ в размер на 300 милиона долара миналия месец, чието даване стана възможно само благодарение на икономии от страна на Пентагона, отбелязва "Франс прес".