Пакетът е на стойност 95 млрд. долара

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закона за крайно необходимата военна помощ за Украйна и заяви, че Вашингтон ще започне да изпраща нова помощ на Киев до няколко часа.

Приемането на пакета на стойност 95 милиарда долара, който включва и помощ за Израел и Тайван, както и мярка за потенциална забрана на TikTok в САЩ, идва след месеци на забавяне, в които украинските сили изпитваха недостиг на боеприпаси и неуспехи на бойното поле.

Сенатът на САЩ одобри помощта от 95 млрд. долара за Украйна и Израел

"Току-що подписах пакета за национална сигурност, който беше приет от Камарата на представителите този уикенд и от Сената вчера", каза Байдън, като заяви, че прави така, че доставките да започнат веднага, през следващите няколко часа, предаде АФП.

"Това ще направи Америка по-сигурна, ще направи света по-сигурен и ще продължи американското лидерство в света", каза Байдън, и допълни, че законопроектът "дава жизненоважна подкрепа на партньорите на Америка, за да могат те да се защитават от заплахи за техния суверенитет и за живота и свободите на техните граждани."

Финансовата помощ от САЩ: Как ще се развие войната в Украйна

Байдън също поиска да се разреши незабавното предоставяне на нова хуманитарна помощ на палестинците в ивицата Газа. "Незабавно ще осигурим тази помощ и ще я увеличим... включително храна, медицински консумативи, чиста вода", посочи американският президент.

"Израел трябва да се увери, че цялата тази помощ ще достигне до палестинците в Газа без забавяне", каза още Байдън.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС