Честит празник на всички именици!

Православната църква отбелязва Лазаровден. Свързваме деня с наближаващия Великден и с пролетта. На Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница). 

Уникално по рода си Лазаруване зсер проведе на Самоводската чаршия във Велико Търново. там посетителите станаха свидетели на съчетание между стари занаяти и българските традиции.

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Иисус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

40-минутна разходка сами сред природата облекчава ума

У нас Лазаровден е празник на нивите, пасищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват. Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. По стара традиция лазарки в цялата страна носят посланието за пролетта и правят наричания за здраве, берекет и сполука.

Репортер: Алис Дамянова