Според него през последните години много неща са направени за нормализиране на отношенията между държавите в Близкия Изток

Преговорите между Израел и "Хамас" за временно спиране на огъня бележат значителен прогрес.  Това твърдят египетски медии, които се позовават на високопоставени източници в преговорния процес.

Египетски медии: Преговорите между Израел и "Хамас" напредват

"Засега знаем само, че "Хамас" е приел израелското предложение като основа за преговаряне. Израелското предложение включва освобождаване на заложници, взети след атаката на 7 октомври миналата година. Оттам нататък се предвижда примирие, което ще бъде изключително важно за доставянето на хуманитарна помощ. Ситуацията в Газа е сложна, наближават летните месеци с високи темпертаури, което може да създаде сериозен хуманитарен проблем". Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. Той уточни, че предложението за мир има подкрепата и от САЩ, а Египет е домакин на преговорите.

Нетаняху: Израел е на една крачка от победата във войната в Газа

По думите му те няма да решат най-серозния проблем с тероризма. "Последните години много неща бяха направени за нормализиране на отношенията межу държавите в Близкия Изток. Видяхме нормализиране на отношенията между Израел и Египет, Израел и Йордания. Видяхме и модел на мирно съжителство, който вървеше в добра насока. Терористичната атака на "Хамас" срещу Израел постави под въпрос мира в Близкия Изток. Важно е да знаем, че борбата с тероризма трябва да продължи. Именно в това е проблемът - цялостното омиротворване на региона. "Хамас" и други терористични организации са координирани и подпомагани на Иран. Има проблем, свързан с отношенията с Иран. Това е следващата крачка, която трябва да се извърви”, посочи Божилов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase