Двойката отваря дома си и показва как се подготвя за предстоящия празник

Днес е Велики четвъртък и много от зрителите на NOVA ще изберат да боядисат яйца днес… Другата възможност е в събота. Репортерът на NOVA Габриела Георгиева отива на гости на една от двойките, участници в риалити формата „Един за друг“ и влиза директно в кухнята им. Как се подготвят за празника Гергана и Светозар Фъчеджиеви?

Светозар разказва, че обикновено влиза в ролята на асистент на съпругата си, която е главния готвач в кухнята. В семейството има и още двама асистенти, техните деца, които помагат в боядисването на великденските яйца.

„Моят любим спомен, свързан с Великден, ми датира от детството. Дядо ми ми даде дървено яйце-бияч, с което обикалях квартала. Никой не се усети, че е дървено. Прибрах се в къщи победител“, споделя Светозар. „Бяхме планирали да пътуваме, но останахме у дома, за да обърнем внимание на сутрешния блок на NOVA.“

„Подготвих се доста по-рано с бели яйца, тъй като те са дефицит. При тях боята хваща доста по-добре“, каза Гергана Фъчеджиева.

„Никога не съм обикаляла църквата в полунощ, защото при нас в Украйна тази традиция я няма. Малко по-различно е. Подготвяме кошница, в която слагаме козунак, колбаси, сирена, яйца. Занася се в църквата да се освети и след като се приберем у дома, всеки си хапва по залче. Имаме малка част от Украйна в семейството ни, тъй като козунакът е украински. В България козунаци се продават целогодишно, докато при нас в Украйна, козунак има единствено на Великден. При украинския козунак има глазура“, разкрива разликата в обичаите и традициите между двете страни.

 

Децата много се вълнуват от обичаите и особено от чукането с яйца. Традицията в семейството е в неделя на Великден да обикалят по съседите и да се съревновават с боядисани яйца. В семейството на Светозар винаги първото яйце е червено. С него се прави кръстче на челото на децата и с него се подменя миналогодишното червено яйце.

Тайните за боядисване на интересни яйца с помощта на ориз и със салфетка, гледайте във видеото.

Всичко за „Един за друг“ може да следите в официалните профили на предаването във FacebookInstagram и TikTok, както и на сайта на предаването.  

Гледайте епизодите на подкаста “Един без друг” в NOVA PLAY, Vbox7 и YouTube.