Черепът трябвало да бъде сглобен от 200 отделни костни фрагмента

Учени създадоха реконструкция на неандерталска жена, погребана в пещера преди 75 000 години, пише Си Ен Ен. Лявата ѝ ръка била поставена под нейната главата й, заедно с камък, който вероятно е служил за възглавница.

Черепът е наречен „Шанидар Z”, на името на пещерата Шанидар в Иракски Кюрдистан, където е намерен през 2018 г. Типът, от който жената произхожда, е изчезнал от лицето на Земята преди около 40 000 години.

Генетично проучване показва как са оцелели хората в Европа през ледниковия период

Учените сглобявали черепа, който се състои от 200 костни фрагмента, в продължение на девет месеца. Те се ръководили от контурите на лицето и формата на самия череп, за да създадат реконструкция, от която да разберат как наистина е изглеждала неандерталската жена. Изображения на получената реконструкция се появяват в новия документален филм на Би Би Си за Netflix, наречен „Тайните на неандерталците”.  

Откриха непознат вид древен човек

С ясно изразени ръбове на веждите и без брадичка, черепите на неандерталците изглеждат различно от тези на нашия собствен вид Хомо сапиенс, казва д-р Ема Померой, палеонтолог и доцент в катедрата по археология в Университета на Кеймбридж. Според нея живялата преди 75 000 години жена има необичайно голяма глава.

Face of 75,000-year-old Neanderthal woman revealed https://t.co/8DlrjwpvaJ

— BBC News (UK) (@BBCNews) May 2, 2024

Неандерталците живели в Европа, Близкия изток и планините на Централна Азия в продължение на 300 000 години, засичайки се с модерния човек за около 30 000 години. Анализи от ДНК показват, че в онези времена неандерталците и Хомо сапиенс са се срещали помежду си и дори се кръстосвали едни с други.