Антрополози анализираха парчета от череп, долна челюст и зъб

Фосили на 120 000 до 140 000 години, открити в израелска каменоломна, са от клон на човешкото родословно дърво, съобщиха световните информационни агенции. Антрополози анализираха парчета от череп, долна челюст и зъб, намерени в Нешер Рамла през 2010 г. Те ги сравниха със стотици фосили, намирани в различни райони на света.

Археолози откриха уникални находки при разкопките на път Е-79

Резултатите показват, че фосилите вероятно са от хоминини, близки до неандерталците, със сходна форма на долната челюст и големи зъби. Приликите са достатъчни, за да бъде свързана групата с други популации, обитавали израелски пещери преди около 400 000 години.

"Зъбите имат някои уникални черти, които ни дават възможност да направим връзка между тези популации", каза антроположката Рахел Сариг от Университета в Тел Авив. Групата вероятно е живяла в района преди 400 000 до 100 000 години. От предишни изследвания е известно, че Хомо сапиенс също е живял по това време в района.

Най-старата гробница разкрива подробности за живота на ранните хора

Много специалисти мислят, че с пристигането на Хомо сапиенс в Европа е започнал упадъкът на неандерталците. В Близкия изток обаче това не е било така. Там те са съжителствали значително време, вероятно десетки хиляди години.

Фосилите от Нешер Рамла изглеждат междинни, вероятно предшественици на неандерталците, каза Ерик Делсън от колежа Леман в Ню Йорк, който не е участвал в изследването. Резултатите от него са публикувани в сп. "Сайънс".

Източник: БТА