Поканата е към студентите в американски университети, които са били отстранени заради организирането на пропалестински протести

Йеменските бунтовници хути, подкрепящи палестинците във войната срещу Израел в Ивицата Газа, предложиха на студентите в американски университети, които са били отстранени оттам заради устройване на антиизраелски и пропалестински протести, да се запишат да учат при тях.

Студентските протести обхванаха редица университети в САЩ. Подобни демонстрации има вече и във висши училища във Франция, Канада или Мексико. Студентите протестират срещу войната на Израел срещу "Хамас" в Газа, която продължава вече седми месец.

След дни на протести: Полицията щурмува Калифорнийския университет

Демонстрантите призоваха президента на САЩ Джо Байдън, който подкрепи правото на Израел на самозащита, да направи повече, за да спре кръвопролитието в Газа и поискаха учебните заведения да се дистанцират от финансиране от компании, подкрепящи израелското правителство.

"Сериозно отправяме предложение да приемем студенти, които са били отстранени от университети в САЩ заради подкрепата им за палестинците", заяви неназован представител на университета в йеменската столица Сана, управлявана от хутите. "Водим тази битка с палестинците по всеки възможен начин", добави той.

Байдън призова пропалестинските протестиращи да спазват закона

Университетът в Сана публикува изявление, в което приветства "хуманитарната позиция" на студентите в САЩ и казва, че те може да продължат обучението си в Йемен.

"Бордът на университета осъжда онова, на което са подлагани преподаватели и студенти в университети в САЩ и в Европа, осъжда потискането на свободата на словото", казва университетът в изявление. В него има и имейл адрес за всеки студент, който иска да приеме офертата.

Пропалестински протести в университети във Франция и Австралия

Хутите бяха върнати в списъка с терористичните групи, изготвен от САЩ и от Великобритания, тази година заради техните атаки по плавателни съдове в Червено море, което вреди на глобалната икономика.

Офертата на хутите към студентите от САЩ породи вълна от ирония и сарказъм от страна на обикновените йеменци. В социална мрежа потребител публикува снимка на двама западняци, дъвчещи широко използваното в Йемен наркотично растение кат. Под снимката има коментар, че това са американски студенти по време на петата им година в университета в Сана.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase