Стотици униформени с пълно бойно снаряжение разрушиха барикадите

След часове преговори полицията в Лос Анжелис щурмува лагера на протестиращите студенти в университета на Калифорния. Стотици полицаи с пълно бойно снаряжение разрушиха барикадите, издигнати от про-палестинските демонстранти. Има и арестувани.
В продължение на часове, полицията призоваваше протестиращите студенти да се разотидат и заплашваше с арести.

Под звука на кръжащи полицейски хеликоптери и шокови гранати, студентите скандираха по адрес на властите – „Къде бяхте снощи”, имайки предвид вечерта, когато контрапротестиращи нападнаха лагера, а полицията дойде след часове.

„Тези шокови гранати са предназначени да всяват страх. Те са изключително силни и ярки и полицията ги използва, за да изтласка всички поддръжници на лагера в друга част на кампуса”, обясни студентът по право Тейлър Гий.

Кървави сблъсъци в университет в САЩ между пропалестински и произраелски протестиращи

Барикадиралите се настояват университетите да спрат да си сътрудничат с израелски компании и фирми, които подкрепят войната в Газа.

„Знам, че единственото нещо, с което се сблъскват и двете общности в момента, е много болка и страдание. И когато тази болка и страдание не са излекувани, не са взети под внимание, те лесно се разрастват в омраза, превръщат се в насилие”, коментира студентът Кристофър Пан.

Протестите се разпространиха в редица щати, обхванаха десетки университети, а стотици бяха арестувани.

Студентските протести в Съединените щати започнаха на 17 април срещу израелската офанзива в Ивицата Газа. Израел определи протестите като антисемитски, а поддръжниците на Палестина твърдят, че еврейската държава използва тези обвинения, за да заглуши опозицията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase