Откраднатата сума е над 70 млн. долара

Въоръжени групировки в Газа, включително една с предполагаеми връзки с "Хамас", миналия месец са ограбили Банката на Палестина. Откраднатата сума е около 70 милиона долара, съобщава френският всекидневник „Монд“.

Парите са били взети от трезорите на няколко клона на банката, се казва в съобщението, позовавайки се на документ на Палестинската банка, изпратен до "някои международни партньори", в който се описват грабежите.

Заловиха шестима заподозрени за най-голямата кражба на злато в Канада (ВИДЕО)

На 16 април служителите открили дупка в тавана на сейфа в един от клоновете на банката в Газа и установили, че липсват израелски шекели на стойност около 3 милиона долара. Те били предназначени за зареждане на банкомати, уточнява изданието. На следващия ден въоръжени групи в помощта на експлозиви, взривили циментова защитна камера и взели над 30 милиона долара в различни валути от три сейфа.

Два дни по-късно най-големият банков клон в Газа бил атакуван от командоси, които казали, че отговарят на "висшите власти в Газа". Това според "Монд" означава "Хамас". Те са взели шекели на стойност над 36 милиона долара.

Банката на Палестина, основана през 1960 г., е водещата финансова институция в Газа. Палестинската институция, която е независима, контролира финансовата система в палестинските територии.