Той е участвал и на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г.

Българският борец Георги Мърков с голи ръце обезоръжава мъж, който нахлува с карабина на тепиха на Европейското първенство в Швеция през 1984 г. Историята тогава е частично прикрита в медиите. За нея разказва Евгений Генчев в рубриката „Срещу течението” в предаването „На фокус”.

„В първия момент всички избягаха, публиката напусна, някои залегнаха под седалките. Само един единствен турски журналист беше успял да направи една снимка. Години по-късно се появи клипчето, на което се вижда какво става. Един от нашите съдии взе един стол, но успя да удари полски треньор по главата”, разказа Мърков за случая през 1984.

В политиката - напрегнато, колкото в спорта

Той обясни, че по време на схватката чешкият борец Петър Балов е върху нападателя. „Аз съм встрани, отнех му карабината, той извади пистолета и го насочи срещу мен. Аз държа карабината, той държи пистолета към мен. И се гледаме. Когато му избих карабината с хватка преди това, публиката започна да ръкопляска, сякаш сме на представление. Удариха му ръката, пистолетът изхвърча, аз го взех. Не му дадох шанс да стреля”, каза Мърков.  

Причината да се премълчи случилото се, е че терористът е бил руски моряк, избягал от СССР. Искал е да вземе заложник, за да му позволят да вземе семейството си, обясни борецът.

За проявената смелост българският борец е получил плик с 2000 долара и награди от Шведското правителство, но от българските служби са го накарали да върне парите. От Украйна са го произвели в чин генерал.  

Георги Мърков е бил свидетел и на т.нар. кървава олимпиада в Мюнхен 12 г. по-рано. Тогава той е трябвало да се бори с един от убитите от арабски терористи борец – Давид от Израел. И до днес помни името му. След убийството на израелския борец е имало пренареждане. На тази олимпиада Мърков няма нито една загуба.

През 90-те години е основал охранителна фирма. Той е бил треньор на Васил Илиев и на повечето момчета, които са в основата на ВИС и СИК, но е отказал да работи с тях.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase