Неблагоприятният начин на живот е свързан със 78% по-висок риск от смърт

Здравословният начин на живот неутрализира с над 60% ефектите на гените, които съкращават живота. Това сочи нов анализ на няколко големи дългосрочни проучвания, цитиран от ЮПИ. Резултатите са публикувани в BMJ Evidence Based Medicine.

Биохакер на 61 с тяло на 38-годишен стана сензация в интернет

„Проучването изследва съвместното въздействие на начина на живот и генетичните фактори върху продължителността на човешкия живот“, казва една от авторите, д-р Сифън У, декан на Факултета по обществено здраве и вицепрезидент на Втора болница на Медицинския факултет на Университета в Чжъдзян в Китай.

Неблагоприятният начин на живот е свързан със 78% по-висок риск от смърт, независимо от генетичните фактори. Но благоприятните навици потенциално биха могли да намалят генетичния риск от преждевременна смърт с приблизително 62%, казва д-р У, която е и директор на Националния институт за данните в здравеопазването и медицината към Университета в Чжъдзян.

Изследване: Хората могат да развият суперсили

Най-голямата опасност се отнасяла за участниците с генетична предразположеност към кратка продължителност на живота и едновременно с това с неблагоприятен начин на живот. При тях рискът от смърт е два пъти по-голям в сравнение с тези с генетична предразположеност към дълга продължителност на живота и полезни навици, отбелязват изследователите.

Въпреки това те посочват, че при хората с висока генетична предразположеност към кратък живот рискът от смърт все още е с 21% по-висок в сравнение с тези с нисък генетичен риск - независимо от начина им на живот.

Радостина Александрова: Щастието има и генетична компонента

Проучването идентифицира оптимална комбинация от четири фактора, свързани с начина на живот - липса на тютюнопушене, редовна физическа активност, достатъчна продължителност на съня и здравословна диета. Комбинацията от тях неизменно води до удължаване на човешкия живот.

Въпреки това е „доста забележително, че четирите фактора, подчертани от китайския екип, и свързани със здравословния начин на живот, не включват консумацията на алкохол, която можеше да се очаква да бъде сред водещите фактори“, изненадва се Марк Гърстийн, професор по биомедицинска информатика и наука за данните във Факултета по медицина в Йейл.

Изследователите отбелязват, че при здравословен начин на живот хората с висок генетичен риск от съкращаване на живота могат да удължат продължителността на живота си с почти 5 години и половина на 40-годишна възраст.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase