Промените са малки, но имат голямо отражение

Точното измерване на времето в наши дни се постига с помощта на около 400 атомни часовника по света. Така нареченото координирано универсално време е сложно изчисление, което се прави от Международното бюро за мерки и теглилки и се поддържа в съответствие с въртенето на Земята, което има тенденция да се променя, разказва Voice of America.

„През 70-е години на миналия век беше решено да не допускаме разлика по-голяма от една секунда между средното слънчево време и въртенето на земята. Добавяме високосна секунда, когато видим, че разликата е близка до една секунда“, обяснява Патриция Тавела от Международното бюро.

Учени: Вредният за здравето топлинен стрес се увеличава в Европа

От 1972 година насам експертите са добавили високосни секунди към координираното универсално време 27 пъти.

От няколко години на сам обаче се спекулира, че може да се наложи и изваждане на секунда. Това се нарича отрицателна високосна секунда. В свят, който се движи по часовник, тези промени могат да предизвикат смущения.

„Понякога такива смущения са били доста сериозни. Например, когато самолетите са заземявани, защото компютрите са усещали, че нещо не е наред и са спирали да работят. Не знаем дали този вид проблеми няма да се влошат, когато въведем отрицателна високосна секунда“, казва изследователят от Военноморската обсерватория на САЩ Димитриос Мацакис.

Според ново изследване изменението на климата може да е забавило нуждата от отрицателна високосна секунда.

„Температурите в Арктика се повишиха и затова се наблюдава голямо топене на леда, който се откъсва от Северната полярна област и се топи в океана. Вследствие на глобалното затопляне, въртенето на Земята се забавя повече, отколкото по принцип би трябвало да се забавя“, казва Дънкан Агню от Калифорнийския университет.

Учен от Калифорнийския университет обяснява, че трябва да си представите въртяща се фигуристка с ръце над главата. Това е образно са Земята и леда в Арктика.

Климатични иновации: Учени търсят начини за спиране на глобалното затопляне

Когато танцьорката спусне ръцете си надолу, за да оформи буквата Т, тя забавя движението си. Това се случва и когато леда се топи и се влива в Световния океан.

Забавянето означава, че се измества най-ранната възможна дата за въвеждането на отрицателна високостна секунда от 2026-а на около 2029-а година.

Този положителен ефект бледнее в сравнение с отрицателните последици от изменението на климата, включително повишаването на морското равнище.

Джефри Парк от Йейлския университет казва: „Това е доказателство, че топенето на полярните ледове вследствие на глобалното затопляне оказва влияние върху въртенето на нашата планета около остта ѝ. Промените са много малки, но могат да бъдат измерени.“

Предвид смущенията, институциите, които се занимават с часовото време, гласуваха да не използват системата с високосни секунди до след 2035-а година. Очаква се на следващата генерална конференция през 2026-аа да се обсъди как да се съгласува координираното универсално време с въртенето на Земята, предават от VOA.

Вижте още любопитни новини:

Ново изследване предполага, че във Вселената няма тъмна материя

Нов сателит ще проследява емисиите от метан в Космоса

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase