Според него има две цели, които седят зад действията на китайския президент

Европейската обиколка на китайския президент президент Си Дзинпин продължава. След разговори в Париж с президента Макрон и председателя на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен, днес той пристига в Сърбия.

Това е първото посещения на китайския президент в Европа за последните близо пет години – от обявяването на пандемията от COVID. Какви са знаците от проведените до момента срещи?

„Има много ясни причини да посети точно тези три държави. Много често се казва, че външната политика е висш пилотаж при танца с дявола. Ние сме свидетели на един такъв танц”, заяви журналистът Любчо Нешков.

Китайският президент Си Дзинпин пристигна във Франция

Според него има две цели, които седят зад действията на президента. Първата включва китайските цели. „Китай се опитва да привлече на своя страна Европейския съюз в спора със Съединените американски щати. Знаете, че сблъсъка там е глобален”, поясни той.

„Втората част, специално за визитата във Франция, е търговската – да запазят присъствието си на европейския континент, без да пострада тяхното увеличаване и обем. От френска страна Макрон се обедини с Урсула Фон дер Лайен, това означава, че исканията им вървят като блок”, допълни журналистът.

Исторически избори в Северна Македония

Любчо Нешков коментира и ситуацията в Северна Македония. „Няколко са нещата, които ще станат известни в последния момент – дали албанският електорат ще участва в президентските избори и каква ще бъде изборната победа на досегашната опозиция. Основният въпрос, който ни засяга, е дали македонските политици искат да бъдат македонци и да имат стабилна държава?”, каза той.

Гледайте повече във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase