Македонските българи няма да гласуват. Причината - антибългарското отношение от почти всички политици

Исторически избори в Северна Македония. В сряда съседите ни избират президент и парламент. Основната тема в дебатите между политиците е как да се реши българският въпрос. Отношенията между София и Скопие са особено обтегнати от две години насам заради условието Северна Македония да впише българите в Конституцията си, за да продължи пътя си към Европейския съюз.

Над 1.8 млн. души имат право на глас в сряда. На първи тур Гордана Силяновска спечели с над 180 000 гласа разлика.

Едно от предизборните послания в центъра на Скопие гласи: „Българите в Конституцията е предателство”. Именно България е темата в предизборните дебати в Северна Македония. Силяновска е противник на това българите да бъдат вписани в Конституцията. Тя нарича това български диктат. Стево Пендаровски е за вписане на българите и е проевропейски ориентиран. За фаворит на изборите е сочена партията ВМРО-ДПМНЕ, която беше опозиция.

Изборите в РСМ ще бъдат следени и от международни наблюдатели. 136 души изпраща парламентарната асамблея на ОССЕ, 68 са наблюдателите от посолството на САЩ в Скопие.

Балотаж в РСМ: Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ с голяма преднина пред Стево Пендаровски

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от Социалдемократически съюз, са двамата кандидати, между които жителите на РСМ ще изберат бъдещия си държавне глава.

Македонските българи няма да отидат до урните. Причината - антибългарското отношение от почти всички политици в кампанията. Това разказва млад мъж, който пожела да запази самоличността си анонимна.

„Все още проблем в Македония е проблем, когато открито някой каже че е българин. За съжаление, не виждаме избор. Предизборната кампания се базираше на антибългарска пропаганда. Почти от всички партии, а най-вече от ДПМНЕ. В името ѝ пише ВМРО, но няма абсолютно нищо общо с историческото ВМРО”, заяви македонският българин.

И макар да не е оптимист, че българският въпрос може да бъде решен скоро, той смята, че мястото на Северна Македония е в Европейския съюз. „Ние, като македонски българи, си обичаме държавата и искаме тя да се интегрира в ЕС. Аз искам тук да живея нормално. Тук да работя. Тук съм роден. Но това е проблем”, посочи той.

Любчо Нешков: Има много ясни причини Си Дзинпин да посети точно Франция и Сърбия

„Северна Македония се върти в кръг от 30 години, антибългарски кръг. Лицемерно е да твърдят, че искат да са член на ЕС и да започнат преговори. България е част от ЕС и когато се говори против нея, се говори и срещу Съюза”, заяви Атанас Величков от tribuna.mk.

„Гордана Силяновска е професор в Юридическия факултет. Специалист е по конституционно право. Антибългарското ѝ говорене е част от политическото ѝ минало. Тя никога не е била близка до партия, която има добро отношение към България”, подчерта Величков.

Той добави, че позицията на Силяновска по отношение на договора за добросъседство между България и РСМ е разбираема. Според него такива позиции имат всички македонски политици.

По думите му в тази кампания македонските българи са били използвани като хора, които правят проблеми и заради които РСМ не може да започне преговорите. „Ние бяхме оправдание за всички неуспехи на политическия елит в страната. Това беше главният акцент на кампанията”, добави Величков.

Скопие осъмна с антибългарски графити

17 партии и коалиции пък ще се борят да влязат в следващия парламент на Северна Македония.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase