Промяната трябва да влезе в сила през октомври

Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на избори по мобилен телефон, след като вчера парламентът в Талин одобри законопроект, внесен от правителството на балтийската държава членка на ЕС и НАТО, предаде ДПА.

Според законовия текст електронното гласуване ще бъде възможно не само на компютри, но и чрез специални приложения за обикновените операционни системи на мобилни устройства.

В Северна Македония гласуват за президент и парламент

Техническите изисквания се определят от избирателната комисия преди всеки избор. Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни.

Естонският министър на икономиката и информационните технологии Тийт Рийсало поясни, че новият регламент има за цел да вземе предвид промяната в потребителското поведение на гражданите.

„Значителна част от всекидневните дигитални дейности на хората се изместиха от компютри към смарт устройства и е-Естония трябва да бъде достъпна за всички на тези нови и широко разпространени платформи“, каза министърът.

Тайна на над 70 години: Неизтриваемото мастило зад най-мащабните избори в света

През 2005 г. Естония стана първата страна в Европа, която разреши онлайн гласуването на избори. В международен план процедурата е дискусионна на много места поради съмнения за надеждността ѝ. В балтийската република, която обича да нарича себе си е-Естония, тя надделя – повече от половината от всички гласове бяха подадени цифрово на парламентарните избори през март 2023 г.

1,2 милиона граждани на балтийската република могат да правят почти всичко онлайн във всекидневието си. Естония се смята за пионер в цифровизацията и електронната администрация в Европа.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase