Една от големите въпросителни днес е дали избирателната активност ще бъде над 40%

Президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Република Северна Македония. Във втория тур на изборите за президент участват кандидатът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска и настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония. 17 са партиите и коалициите, които се състезават за избор на членове на 120-местния парламент.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

До 17 часа за парламент са гласували близо 47% от имащите право на глас. На президентските избори са гласували 42%. За да се признае валидността на избора за държавен глава, е нужна 40% активност.

Пръв на днешния вот в ранния следобед гласува настоящият президент Стево Пендаровски, който се бори за втори мандат. Той не отговори кога България и Северна Македония ще станат добри съседи. Но намекна, че е работил за това, за разлика от кандидата от ВМРО-ДПМНЕ.

„Можете да прецените добре на база на моите виждания по отношение на македонско-българските реалности през последните три, четири, пет години. Знаете, че от другата страна на политическия спектър има твърди националистически възгледи по този въпрос”, обясни кандидатът за президент Стево Пендаровски. 

Час по-късно до урните дойде и опонентката му Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ. Тя поиска да се ревизира преговорната рамка на Скопие за Европейския съюз. И каза, че българите и сега били защитени в Конституцията в графата "други народи".

Запитана ще се види ли с българския президент Румен Радев, тя отговори, че не може да каже още сега. „Бих искала първите ми срещи да са със съседите. Ние трябва да градим регионална политика, само така ще бъдем по-силни. От кого да очаквам аз разбиране и помощ, ако не от съседите”, каза Гордана Силяновска - кандидат за президент.

Балотаж в РСМ: Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ с голяма преднина пред Стево Пендаровски

Разликата между гласовете за двамата, след първия кръг на 24-и април, е двойна в полза на Силяновска. Няколко дни преди вота коалициите на албанските политически партии, които бяха издигнали свои кандидати за първия тур, обявиха, че няма да призовават избирателите си кого да подкрепят и оставят това на тяхната преценка.

За разлика от политиците избирателката Вера гласува с надежда. „Искам най-хубавото за Македония! Да победи този, който ще води Македония напред, а не назад. А със съседите да си живеем заедно. Аз при съседите имам син. Там учеше, там работи и живее - в България, в София”, каза Вера Кузеска.

Други гласоподаватели са мнение, че първо трябва да са добре със съседите. Жена обясни, че всички ходят в Европа. „Ходят хората, не можеш да ги спреш. Трябва да се сприятеляваме. А най-важното е да си приятел със съседа си, за да може Източна Европа да влезе в ЕС. Затова трябва да имаме отворени сърца, за да вървим напред”, каза избирателка.

Македонски медии писаха, че в общините с албанско население се наблюдава бойкот на президентските избори. Ако избирателната активност на президентския вот не бъде над 40 процента, ще има нови избори. Двамата албанци кандидати за президент не стигнаха до втория тур.

Самоличността на македонските граждани се проверява с пръстов отпечатък, след което отбелязват вота си на хартиена бюлетина.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase