На места за 40 минути се изсипаха 38 литра дъжд на квадратен метър

Интензивните валежи, които паднаха в Централна и Северна България в сряда вечерта, предизвикаха потоп.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Спешни действия бяха предприети в Плевен. Там за 40 минути се изсипаха 38 литра дъжд на квадратен метър. Има десетки наводнени приземни етажи и мазета, стигна се и до свличане на земна маса. В ниските точки на града закъсаха автомобили. Почистването на града вече е започнало. Няма обявено бедствено положение. 

200 са били изстреляните противоградни ракети от площадките в района на Плевен, но градът е бил в окото на бурята. "Най-сериозно засегната е сградата на Областната управа. Успяхме обаче да я отводним", заяви в ефира на "Здравей, България" областният управител Николай Абрашев. На моменти нивото на водата в гаража на сградата е достигало близо метър. 

ВРЕМЕТО: Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък По думите му ситуацията е овладяна. "Буквално до 3.00 ч. през нощта съм обикалял областта. Няма жертви, няма големи щети, които да налагат обявяване на бедствено положение", подчерта той. 

Полицаи, отзовали се на сигнал за кола, блокирана от придошлата вода, са носили буквално на ръце хора, качили се по покривите на автомобилите си. 

"Ние бяхме първият екип, който пристигна на място", разказа Станислав Христов, полицай във II-ро РУ на МВР – Плевен. 

"Едно от момичетата в колата се беше уплашило. Извадихме го на ръце и го занесохме до сушата", заяви Борислав Шушутев, полицай във II-ро РУ на МВР – Плевен

"Имаше коли, които бяха потопени и хората бяха на покривите им", твърди Ивайло Диков, полицай  във II-ро РУ на МВР – Плевен.

Директорът на регионална дирекция "Пожарна безопастност и защита на населението" комисар Станислав Атанасов подчерта, че за изминалото денонощие са получени 25 сигнала, свързани с валежната обстановка. "Основната дейност на нашите екипи беше свързана с евакуация на хора в наводнени автомобили и изтегляне на колите от превърнатите в реки улици. В централната част на града нивото на водата беше 30-40 см. Отсранявахме и клони и паднали дървета. Имаше дърво, което беше затиснало контактната мрежа на тролеите в града", заяви той. 

Областният управител подчерта, че още днес ще започне описването на щетите и ще се провери "къде и с какво може да се помогне". "Работим в координация с кмета на Плевен", заяви Абрашев. 

"Въпреки че преди месец комисия мина и оцени, че шахтите от каналиацията са проходими, те не са могли да поемат голямото количество вода. Проблем е, че канализацията е стара, но нямаме средства, за да я подновим", подчерта градоначалникът Валентин Христов. 

По думите му се работи по премахването на наносите по улиците, за да се освободи движението. "Някои от линиите на тролеите са пренасочени временно до оправянето на проблемните участъци", посочи Христов. 

"При поройния дъжд театърът протече като продупчена кошница", каза директорът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен Димитър Кабаков. Той сподели, че целият театър е пострадал. Директорът посочи, че актьорите веднага са се включили в отводняването. Кабаков каза, че сградата от години има нужда от ремонт.

Видео: Моята новина

В село Скобелево, Община Павел баня, реката преля и наводни улици. Скъса се и канализацията. Ситуацията вече е нормализирана след свикване на кризисен щаб. Няма пострадали хора. За кратко част от град Павел баня снощи е останала без електричество.

Повече по темата гледайте във видеата.