Тече разследване дали животното е загинало преди, или след сблъсъка с кораба

Круизен кораб навлезе в пристанището на Ню Йорк с 13-метров мъртъв кит, заклещен на носа му, съобщиха американските морски власти, цитирани от АП и „Ройтерс”.

Бозайникът е идентифициран като застрашен от изчезване вид сейвал. Той е бил заклещен на носа на кораба, който пристигнал в пристанището на Бруклин. „Обикновено китовете обитават по-дълбоки води, далеч от бреговата линия”, обясни говорителят на Националното управление на САЩ за океански и атмосферни изследвания и рибарство Андреа Гомес.

Endangered Whale Likely Dead After Collision With Cruise Ship Off New York Port https://t.co/DBbJ1wAX3W

— NDTV (@ndtv) May 9, 2024

Космонавтите от „Шънчжоу-17” се завърнаха след шест месеца в Космоса

От корабната компания заявиха, че китът е бил заклещен пред кораба преди да отплава към Нова Англия и Канада. „Незабавно уведомихме съответните органи, които в момента извършват преглед на кита“, се казва в изявление на представители на круизната линия.

„Дълбоко сме натъжени от загубата на всякакви морски обитатели“, заявиха служителите и добавиха, че базираната в Женева круизна компания спазва всички разпоредби, предназначени за защита на китовете, като например, променя маршрутите в определени региони, за да избегне удари с животните.

Див орангутан излекува раната си с тропическо растение (СНИМКА)

„Мъртвият кит е преместен в Санди Хук, Ню Джърси, и изтеглен до брега, за да се осигури достъп до нужното оборудване и да се извърши аутопсия”, каза Гомес.

Един от основните въпроси е дали смъртта на кита е настъпила преди или след контакта му с кораба. Изследването е показало следи от тъканна травма по дясната лопатка на кита и фрактура на дясната гръдна перка. Според аутопсията стомашно-чревният тракт на бозайника е бил пълен с храна. Взети са проби от повечето органи на кита, както и от тъкани и кости с цел токсикологичен и патологоанатомичен анализ.

44-Foot Endangered Whale Found Dead on Cruise Ship's Bow as It Arrives in New York City https://t.co/yhVORitMKg

— People (@people) May 9, 2024

„Събраните проби ще помогнат на биолозите да определят дали взаимодействието с кораба е станало преди или след смъртта“, поясни Гомес.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase