Информацията е на „Гардиан” и „Вашингтон поуст“

Доналд Тръмп е обещал на 20 от най-големите петролни босове да увеличи петролните сондажи и да отмени правилата за замърсяване на околната среда. Това съобщиха британският вестник „Гардиан” и американският „Вашингтон поуст“.

Тръмп е предложил сделката на някои от най-големите петролни шефове в САЩ, като им е поискал дарение от 1 млрд. долара за кампанията си за преизбиране в Белия дом. В замяна той е обещал, че след като се върне на поста, незабавно ще премахне екологичните правила, въведени от настоящия президент Джо Байдън, и ще блокира приемането на всякакво ново законодателство в областта на борбата с климатичните промени, сочат разкрития на вестник "Вашингтон поуст".

Битката за Белия дом: Остават 6 месеца до края на президентската надпревара в САЩ

Според изданието бившият президент на САЩ е направил своята смайваща оферта на вечеря в дома си "Мар-а-Лаго". Пред петролните босове той обещал да увеличи сондажите в Мексиканския залив, да премахне пречките пред тези в Арктика в Аляска и да отмени новите правила, предназначени да намалят замърсяването от автомобили. Тръмп също така е заявил, че смята да отмени решението на администрацията на Байдън от януари да спре издаването на нови разрешителни за износ на природен газ, които бяха осъдени като „климатични бомби".

„Ще го получите още на първия ден”, казал Тръмп, според „Вашингтон поуст“, който се позовава на неназован участник във вечерята. Призивът на Тръмп към петролните мениджъри, които според него били достатъчно богати, за да налеят 1 млрд. долара в предизборната му кампания, и в същото време обещанието му да направи обрат в усилията на Байдън за борба с климатичната криза, бяха незабавно осъдени от редица екологични групи. "1 млрд. долара за Тръмп, опустошително климатично бъдеще за всички нас", заявява пред вестник „Гардиан“ Пийт Мейсмит от Лигата на избирателите за опазване на околната среда (LCV). Пред същото издание Кристина Полизи от групата  „Climate Power“ коментира, че Тръмп предлага бъдещето на планетата за продан. "Той е в джоба на големите петролни компании. През първия си мандат им предостави данъчни облекчения в размер на 25 млрд. долара. И сега е ясно, че е готов да направи всичко, което големите петролни компании искат през евентуалния си втори мандат”, допълни тя.

Изборите в САЩ: Престъпността е сред основните тревоги на гласоподавателите

Близките отношения на Тръмп с петролната индустрия и враждебното му отношение към федералните разпоредби, насочени към намаляване на емисиите, които изострят климатичната криза, са добре известни от дълго време. Шест месеца преди президентските избори обаче той е увеличил усилията си за привличане на дарения за кампанията от сектора, коментират западните медии. От своя страна ръководителите на големите петролни компании се подготвят за евентуален втори мандат на Тръмп, като изготвят проекти на изпълнителни заповеди, които да бъдат готови за подписване, веднага щом той се върне на поста. Тази седмица „Politico” съобщи, че петролните босове са се обединили, за да изготвят политики за увеличаване на износа на природен газ, за увеличаване на сондажите и за удължаване на срока на договорите за добив на нефт в морето.

Взаимодействието между Тръмп и петролните гиганти в навечерието на изборите подчертава огромната пропаст между бившия президент и настоящия обитател на Белия дом. Според анализ на група екологични организации администрацията на Байдън е предприела над 300 действия в полза на общественото здраве и чистата енергия - повече от всяка друга администрация в историята на САЩ. Тези мерки включват първото голямо законодателство в областта на климата - Закона за намаляване на инфлацията, който стимулира рекордни инвестиции в чиста енергия, включително слънчева и вятърна, и увеличи продажбите на електрически превозни средства. В резултат вредните емисии на САЩ са намалели с около 3% само през тази година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase