Изтеглен беше вариант 15 на изпита

Изтеглиха вариант 15 на матурата по Български език и литература за зрелостниците. Около 50 хиляди дванайсетокласници се явиха на днешния изпит.

Тестът, чиито вариант беше изтеглен рано сутринта в Министерството на образованието, се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 със свободен и две с разширен. Темите, по които пишат зрелостниците на последния въпрос, са: "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски" - за интерпретативното съчинение, и "Мълчанието - сила или безсилие" - за избралите да пишат- есе.

Зрелостниците се явяват на матура по БЕЛ

Във всички над 750 училища, в които се провежда матура днес, са взети мерки, така че зрелостниците да разчитат единствено на своите знания.

Време за матури: 50 200 зрелостници ще положат изпит по БЕЛ

На тазгодишните матури за първи път дванайсетокласниците могат да се явят повторно, без да дължат такса. Оценките от днешния изпит ще бъдат обявени до 7 юни. Освен в опит за повишаването им, наесен изпита ще могат да положат и зрелостниците, които са били болни на първата дата за матурата. 

По информация на БТА две писмени работи, на ученици от общините Кърджали и Крумовград са били анулирани по време на днешният държавен зрелостен изпит от български език и литература. Причината е, че зрелостниците са имали мобилни устройства. На предходната матура по БЕЛ – през 2023 г. в тази област имаше три анулирани писмени работи - две в община Кърджали и една в община Крумовград.