Талибаните обявиха пълна забрана за отглеждане и търговия с опиум през април 2022 г.

След като талибаните поеха контрола над Афганистан, те обявиха пълна забрана за отглеждане и търговия с опиум през април 2022 година. В ислямската република са забранени всички видове отглеждане на мак. Журналисти на Voice of America пътуваха до богатата на мак провинция Хелманд, за да проследят как се случва търговията с опиум там.

Защо Хелманд?

Афганистан произвежда по-голямата част от опиума в света, повече от 80%. Повечето от тях, над половината, идват само от провинция Хелманд. Екипът на VOA отиде до базар, където фермери открито продават опиума си на трафиканти в квартал „Мусакала”.

Ще могат ли талибаните да се лишат от наркотиците - основен източник на средства? (ВИДЕО)

Всеки четвъртък хиляди идват на пазара „Ланди Нава”. Във всеки ъгъл на този пазар, наред с плодове, моркови и царевица, добитък и домакински потребности, фермерите продават своите торби, пълни с опиум.

Voice of America отива на мястото след съобщението на талибаните от април 2022 г., забраняващо отглеждането, продажбата и употребата на опиум и всички забранени наркотици. Талибаните дадоха на фермерите няколко месеца гратисен период, за да могат да съберат вече засадената реколта от мак. Съобщението за забраната доведе до голям скок в цената на опиума заради страх от бъдещ недостиг.

Торян  е фермер от област Мусакала и продава опиум на пазара. „Опиумът беше много евтин днес. Пазарът беше слаб. Предпочитам да го бях продал за 200 или 250 000. Даваха ми 125 или 122 000. Ако го продам, това ще помогне, макар и с малко, изхранването на семейството ми. В случай, че се продаде на добра цена, ще се отървем само от един дълг”, казва той.

Много търговци на наркотици идват на пазар, за да купуват опиум от фермери като Торян. Транзакциите с наркотици, като всичко на пазара и повечето в тази област в Афганистан, се извършват с пакистански рупии. Под знойния пламък на летните горещини на Хелманд, десетки фермери се пазарят с търговците за цените на опиума. Сделките се извършват навсякъде.

Над 280 милиона души са се сблъскали с остър глад през миналата година

Много наркодилъри избягват камерите на VOA, но един от тях иска да говори. Той разказва, че живее в Хелманд и твърди, че е наркодилър от средно ниво. Идва да купи опиум от фермерите на седмичния пазар и го доставя на по-големите трафиканти. Мъже, които го използват за производство на хероин, след което го пренасят контрабандно през границите. Те измерват опиума в маан, което се равнява на 4 килограма и 400 грама.

Действията на талибаните означават, че международната помощ няма да дойде скоро. И то в момент, когато над половината от населението в страната живее под прага на бедността, а близо 20 милиона афганистанци са определени като хора с остра хранителна недостатъчност. Едно обаче е сигурно – наложената забрана ще нанесе най-тежкия удар на хората в Хелманд, на фермерите – тези, които произвеждат най-много мак в страната.

Още гледайте във видеото от поредицата на Voice of America „52 истории”.