Това сочи доклад на ООН

Над 280 милиона души в 59-е страни по света, в които продоволствената криза е най-тежка, са изпитвали остър глад през миналата година. Това сочи доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФAO), цитиран от ТАСС и БТА.

В него се отбелязва, че макар и през 2023 г. общият дял на хората от населението на света, които се сблъскват с голям продоволствен недостиг, да е бил малко по-нисък в сравнение с 2022 г., той остава над показателите отпреди пандемията от COVID.

ООН призова за спешно допускане на хуманитарната помощ в Газа

Така нареченото общо равнище на остра продоволствена несигурност се е повишило от 17% през 2016 г. до 25% през 2021 година. Оттогава този показател почти не се е променял, се отбелязва в доклада. Там се подчертава, че процентът на хората, страдащи от остър глад, остава висок, а основните фактори за тази тенденция са военните конфликти, екстремните метеорологични условия и икономическите сътресения, които продължават да поставят под заплаха устойчивото развитие на света.

Организацията за прехрана и земеделие на ООН предупреждава, че влошаването на ситуацията в света вследствие на тези фактори представлява сериозна заплаха за глобалната продоволствена сигурност през настоящата 2024 година.

Като цяло през миналата година е отчетено влошаване на общата ситуация в региони, в които по принцип населението гладува. По-конкретно се наблюдава утежняване на кризите в Судан и в Ивицата Газа, където тази година мнозинството от хората са на път да се окажат в положение, което може да се определи като катастрофа, посочва докладът.

Как жителите на Малави се борят срещу глада (ВИДЕО)

Изострянето на хранителния недостиг в редица страни или на част от териториите на определени държави надделява над подобрението на положението на други места. Две трети от хората, които през миналата година са попаднали в графата на изпитващите остър глад, живеят в Судан.

Ситуацията с глада се е утежнила в 12 държави, в които броят на остро нуждаещите се от прехрана е нараснал на общо 13,5 милиона души. От друга страна ситуацията се е подобрила в 17 страни, общият брой на гладуващите в които е намалял до 7,2 милиона.

Докладът на ООН поставя в топ 5 на страните, обхванати от най-остра продоволствена криза, Афганистан, ДР Конго, Нигерия, Судан и Етиопия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 

 

Източник: Иво Тасев, БТА