Вълна от насилие обхвана френския архипелаг през последната седмица

Френският президент Еманюел Макрон обяви мерки за възстановяване на реда в Нова Каледония. Докараните от Франция над 3 хиляди полицаи, ще останат в задморската територия толкова дълго, колкото се налага, каза президентът. Макрон отиде на далечния остров, малко след като обяви извънредно положение. То беше предизвикано от бунтове и десетки палежи.

Франция изпраща над 600 полицаи, за да си върне контрола в Нова Каледония

„Лично аз смятам, че извънредното положение не трябва да се удължава. Защото дълбоко вярвам, че е необходим диалог. Но апелирам към отговорността на всички лидери, които са тук днес, защото извънредното положение ще бъде отменено само ако всеки, в рамките на собствената си отговорност, призове за премахване на блокадите. През следващите часове и дни, където е необходимо, ще бъдат планирани нови мащабни операции и републиканският ред в неговата цялост ще бъде възстановен, защото няма друг избор”, коментира Макрон.

Част от искащите независимост от Франция започнаха да протестират заради новите избирателни закони, гласувани от правителството в Париж. Бяха убити шестима души, разграбени много магазини и опожарени имоти и автомобили.

На 23 май Макрон обяви, че ще отложат въвеждането на новите правила. В Нова Каледония винаги е имало привърженици на независимостта. Но на референдумите през 2018 г. и 2020 г. победиха желаещите да останат френска територия.