Вътрешният министър Жералд Дарманен каза, че те ще отпътуват за разчистване на барикадите

Франция мобилизира стотици полицаи, за да си върне контрола върху главния път, свързващ летището със столицата на Нова Каледония Нумея, и да възстанови реда на острова след дни на размирици. Това каза министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен в "Екс".

Той каза, че повече от 600 полицаи са мобилизирани за разчистване на барикадите, поставени от групи, блокирали 60-километровия път. 100 от жандармеристите са част от специално тежковъоръжено подразделение.

Жертви и ранени при бунтове в Нова Каледония (ВИДЕО)

По-рано през седмицата в управляваната от Франция територия в южната част на Тихия океан избухнаха размирици, предизвикани от гнева на коренното население - канаки - заради конституционна поправка, одобрена от законодателите в Париж. Оттогава отвъдморската територия изпитва затруднения при разпределението на храна и лекарства заради блокадите по пътищата, а летището е затворено.

Промяната в Конституцията ще позволи на французите, които са живели в Нова Каледония поне 10 години, да гласуват на местните избори, което според местни лидери ще намали тежестта на гласовете на канаките. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Симеон Томов, БТА