Администрацията на американския президент освобождава около 1 милион барела

Администрацията на американския президент Джо Байдън освобождава около 1 милион барела бензин от резерва, за да намали цените на бензина в страната, предава БНР.  

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че това е "стратегическо освобождаване от резерва" между Деня на паметта и националния празник 4-ти юли. 

Според Гранхолм администрацията е "фокусирана върху понижаването на цените за американските семейства, особено когато тръгват на път за летния сезон". 

Спад на петрола: Икономическите прогнози натежават

Анализатори обаче смятат, че това количество няма да окаже съществено влияние върху цените, тъй като съставлява малка част от потреблението на бензин в страната, но поддръжката на резерва, създаден след урагана "Санди", струва около 19 млн. долара годишно и вероятно целта е той да бъде продаден и затворен. 

По данни на американския автомобилен институт, цените на бензина в момента са около 3,60 долара за галон и всъщност са малко по-ниски спрямо предишните седмици, но всеизвестно е, че цените на бензина се влияят от много фактори и най-често от политиката. В години на избори - още повече. 

Байдън направи подобен ход и през 2022 г., след началото на конфликта Русия - Украйна, когато бяха междинните избори. Според републиканците президентът демократ тогава използва за своите политически цели петролния резерв.