В САЩ броят на работещите петролни платформи е намалял с три до 496 през миналата седмица

Цените на петрола се понижават по време на азиатската търговия в понеделник сутрин. Това се случи на фона на сигналите за слабо търсене на горива и коментарите на представителите на Федералния резерв на САЩ, които попариха надеждите за понижаване на лихвите, пише "Ройтерс".

Фючърсите върху международния бенчмарк "Брент" поевтиняха с 0,3 на сто до 82,54  долара за барел, а цената на американския лек суров петрол от типа WTI се понижи с 0,2 на сто до 78,07 долара за барел.

„Петролните пазари се отърсиха от влиянието на конфликта Близкия изток и се фокусираха върху световните икономически перспективи“, коментира независимият анализатор от Оукланд Тина Тън.

Преките чуждестранни инвестиции в Европа намаляват (ВИДЕО)

И двата петролни бенчмарка приключиха миналата седмица със спад от около долар, докато централните банкери от "Фед" обсъждаха дали лихвите в САЩ са достатъчно високи, за да може инфлацията да се върне към целта от 2%.

Анализаторите очакват Централната банка на САЩ да запази основните си лихви на текущото ниво за по-дълго време, което ще подкрепи долара.

Цените на петрола се понижават допълнително заради признаците за слабо търсене, посочват анализатори на ANZ, а запасите от бензин и дестилати в САЩ се увеличават.

Пазарът все пак остава подкрепен от очакванията, че членовете на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници (ОПЕК+) ще удължат съкращенията си и през втората половина на годината.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase