Това показва 23-ото изследване на привлекателността на Европа, осъществено от EY

За първи път след пандемичната 2020 г. преките чуждестранни инвестиции в Европа спадат. Основните виновници за това са високата инфлация, геополитическото напрежение и ниският икономически растеж, които масово са отказали инвеститорите от разширение на Стария континент през изминалата година. Това показва 23-ото изследване на привлекателността на Европа, осъществено от EY, съобщава economic.bg

Така след двете последователни години на растеж възстановяването на преките чуждестранни инвестиции спря. Броят на чуждите вложители в Европа е достигнал 5694 миналата година, което представлява 4% годишен спад, 11% под нивото от предпандемичната 2019 г. и 14% под рекордната 2017 г. Броят на работните места, създадени чрез преките чуждестранни инвестиции миналата година, спада със 7%.

Виновник се оказват и радикалните промени в начина на работа, като хоум офиса, демонстрирайки отпадащата необходимост от големи офис пространства. Данните показват, че броят на регионалните централи в Европа е намалял през 2023 г. с 51%.

Успехът на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ също може да е отклонил някои инвестиции от Европа към Америка – броят на проектите, обявени от щатски компании в Европа, е намалял с 15% през 2023 г. Спадът идва във възможно най-лошия момент за европейския бизнес. Икономическият растеж в еврозоната се забави от 3.4% през 2022 г. до едва 0.4% през 2023 г. – значително под 2.5% ръст в САЩ.

Към момента 3.9 милиона души са наети в чуждестранни компании в Германия. Във Великобритания те генерират 29% от приблизителната брутна добавена стойност. Във Франция 35% от промишления износ произтича от чуждестранни компании.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase