Според декана на Стопанския факултет финансовата грамотност трябва да се възпитава от възможно по-рано

Свободната обмяна на мнения и критиките са в основата на модерните общества. Трябва да развиваме образованието и науката, за да запазим свободата на мислите си. Това каза в студиото на "РеВизия" доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ. 

ДЕНЯТ НА БУКВИТЕ: България чества 24 май (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му най-положителното в образованието е свободния достъп до глобалната наука и изследователските центрове. "Възможностите за мобилност по света също бележи голямо развитие. Чуждестранните студенти вече не идват у нас както преди. Ние искаме да подобрим достъпа им до нашето образование - това би развило връзките, които съществуваха. При намаляващия брой завършили средно образование, може да се отвори достъпа за чуждестранни студенти, които са едва 7% към момента. При нас в Стопанския факултет са 11-12%, защото имаме осем магистърски програми на английски, както и една бакалавърска. Би трябвало делът да е 30%", посочи той. 

Според него финансовата грамотност трябва да се възпитава от възможно по-рано. "Българската Fintech асоциация има редици инициативи в тази насока. Икономическият начин на мислене е ключов за успеха на всеки човек. Микроикономиката дава подход как да разглеждаме света и изборите си, когато вземаме решение. Дори как управляваме времето си", коментира доц. Георгиев.

Целия разговор гледайте във видеото.