Той намекна че ЕС и военния алианс се насочват към пряк конфликт с Русия

Унгария ще се стреми да се откаже от всякакви операции на НАТО в подкрепа на Украйна, заяви днес премиерът Виктор Орбан, намеквайки, че военният алианс и Европейският съюз се насочват към пряк конфликт с Русия.

Той заяви пред държавното радио, че Унгария се противопоставя на план, който НАТО обмисля, за да предостави по-предвидима военна подкрепа на Украйна през следващите години, за да отблъсне пълномащабна инвазия на Москва.

Източници на „Ройтерс”: Путин е готов да замрази войната в Украйна

"Ние не одобряваме това, нито искаме да участваме във финансова или оръжейна подкрепа (за Украйна), дори в рамките на НАТО", каза Орбан и добави, че Унгария е заела позиция на "неучастващ" в евентуални операции на НАТО в помощ на Киев.

"Трябва да предефинираме позицията си в рамките на военния алианс и нашите юристи и офицери работят върху това - как Унгария може да съществува като член на НАТО, като същевременно не участва в действията му извън своята територия", каза той. 

Виктор Орбан, смятан за най-близкия партньор на руския президент Владимир Путин в ЕС, заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна.