„БСП би участвала в разговори за надпартийно правителство”, каза още лидерът на партията

Лидерът на БСП Корнелия Нинова счита, че след вота на 9 юни ще бъде съставено правителство. Мотивите ѝ са усложняването на ситуацията както в международен, така и във вътрешен план. По думите ѝ още едни избори биха били пагубни за България и за партиите.

„Нашето предложение, най-разумното, за излизане от кризата и за стабилност и сигурност на хората, е надпартийно правителство, с програма, национални приоритети, срок за работа и подкрепа от всички. Виждам го като разговори, приоритети и излъчване на експерти от партиите, които ще подкрепят такова правителство. Без партийни назначения и квоти, без партийни лидери”, поясни тя.

Калоян Методиев: Борисов премиер е не червена линия, а червен ров за БСП

Нинова обяви, че БСП би участвала в разговори за надпартийно правителство. „Предлагахме го и в началото на 49-ото Народно събрание. Вярвам, че колегите ще узреят, че само това е изходът в момента. Резултатите от „сглобката” са катастрофални и се надявам да са го осъзнали. Защото такова нестабилно правителство, тази измислена ротация, всичко, което се случи – е безпътица. Нямаме никакъв напредък в нито една сфера”, категоричен е лидерът на партията.

Според нея БСП е останала единствената алтернатива. „Не се поддадохме на никакви опити да ни вкарат в „сглобки”, в задкулисие, в договорки, в манастири, в скута на някого и така нататък”, поясни Нинова.

Относно критиките, че БСП е загубила гласове, тя отговори с раздробения вот. „Въпросът е апатията и нежеланието на хората да гласуват, отливът от партиите и роенето на партиите. Това е голям държавнически и политически въпрос. Това е проблем за политиката, преди всичко”, обясни лидерът на партията. 

Нинова коментира и позицията на президента Румен Радев и критиките, които получи той след изказването му в Унгария. „Искам да кажа нашата позиция - търсене на мирно решение. В никакъв случай, категорично, да не се изпраща и един войник в Украйна. Имам предложение – единственият начин да се реши този въпрос е председателят на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание и да се вземе едно единствено решение с една точка – България няма да изпраща войници в Украйна. Точка. И тогава всички спорове, спекулации и взаимни нападки ще спрат”,  категорична е тя.

Целия разговор гледайте във видеото.