Директорът на КАТ-София споделя, че целта е да могат да догонят нарушителите

За 10 месеца софийските полицаи са конфискували над 360 автомобила. Обикновено са на трупчета пред районните управления преди да бъдат преместени на специални паркинги.

"Имаме 4 на територията на София, но при първоначалните действия, трябва да са наблизо самите МПС-та и след това ги преместваме на съответните паркинги", обясни комисар Николай Крушарски - началник на столичната "Пътна полиция".

Шофьор с над 3 промила алкохол помете жена на паркинг в Пловдив

А сред конфискуваните коли има и каруца с желязо. Но не липсват и прецеденти. Софийският районен съд отказа да отнеме автомобила на Ивайло Цветков - Нойзи, който в края на миналата година беше хванат да шофира пиян. Според съдията тези промени в Наказателния кодекс противоречат на българската Конституция и на правото на Европейския съюз.

"Ние сме от страна на изпълнителната власт и изпълняваме законите в тяхната пълнота. Дали са правилно написани - ще продължим да ги изпълняваме, ако не - ще чакаме нови разпоредби", категоричен е той.

Шофьорите имат право да откажат полеви тест или кръвна проба. Според комисар Крушарски законът работи, а доказателство за това са резултатите. "Към момента на територията на София са загинали 10 участници в пътното движение, като миналата година са били 22", сподели комисарят.

От началото на годината на пешеходни пътеки в София има 36 инцидента, за щастие нито един с фатален край. В същото време над 1000 пешеходеца са глобени.

КУРИОЗ В КАТ: Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Дни преди началото на лятната ваканция от КАТ призовават: "Когато се движат в населените места, във всеки един момент да очакват на пътя да се появи дете. Те са там, за да играят. Да са предвидливи и ако видят, че една топка се търкаля по пътя след нея, ще дойде дете. Самите високи градуси влияят на водачите, допълнително ги уморява и топлината, съответно и шофирането. Един съвет - да правят по-чести почивки при дълги пътувания", допълва Крушарски.

От началото на лятото служителите на КАТ в София ще карат известна марка германски автомобили с над 335 конски сили. "Много са добри, качествени, със сериозен ресурс под капака. Те са агресивни и бързи на пътя с цел да догонят нарушителите. Колите са придобити от Фонда за безопасност на движението, където се натрупват пари от наложени санкции за превишена скорост от нарушителите", уточни директорът на "Пътна полиция".

Модерните автомобили ще се движат по високоскоростни пътища, но досега не са участвали в гонки. "Трябва да отговорим на необходимостта да бъдем адекватни на магистралите, където се развиват наистина високи скорости", отбелязва той.

Арсеналът на КАТ се очаква да се увеличи и с 270 триноги и стационарни камери до края на годината. Според Крушарски това е вид превенция. Дори и да искаш да превишиш - знаеш, че ги има и намаляваш.

Джигитите на пътя са най-често шофьори между 18 и 35-годишна възраст. Но от КАТ забелязват, че жените повече шофират пияни, отколкото мъжете.

Лошото време увеличава инцидентите на пътя, които в повечето случаи са леки. "Те се дължат предимно на неспазване на дистанция и отвличане на вниманието с телефон", обяснява полицаят.

Никой не е застрахован. Дори и МВР. "Имахме пътен инцидент с наш служебен автомобил. Водач на друг, излизайки от паркинг, рязко натиска газта и е ударил челно колегите. И двамата водачи са с отрицателни проби за алкохол и наркотици", разкрива той.

КАТ: Столична община не е внесла проект за промените по бул. "Патриарх Евтимий"

Според началника на столичната “Пътна полиция” манталитетът на българския шофьор се променя. "Има надежда да се промени мисленето ни и според мен полека вървим към подобряване. Доста често на нашенци им се налага да шофират извън граница и виждат какви са правилата. Разумният водач ги пренася към нашата територия", смята комисар Крушарски.