Ще бъдат осигурени около 50 устройства, които да ги засичат

Влечугите нападнаха Кюстендилско, местната власт търси ловци на змии. В един от случаите смок е бил забелязан на детска площадка в село Николичевци. Според местните е съвсем нормално влечугите да слизат от близките баири към селото в тези горещи летни дни. 

В социалните мрежи е пълно с публикации за забелязани змии и смоци в централните градски части. В Дупница например е заснето влечуго, което пълзи из центъра на града, в непосредствена близост до сградата на общината. Според експерти е съвсем безобидна водна змия, но размерът ѝ е стряскащ за мнозина.

Заради горещините: Все повече змии в градовете у нас

В кюстендилското село Николичевци преди седмица е извикана противопожарната служба. На детска площадка местните майки видели смок. Това обаче според по-старите жители на селото въобще не е страшно събитие.

В Кюстендил вече се работи по въпроса как змиите да се държат далеч от децата. Предстои да се закупят устройства, които да ги гонят от детските площадки. "С фирма, която се занимава с борба със змии, сме в етап на сключване на договор да се монтират устройства, които охраняват от влечуги на териториите на площадките и на детските градини, където е изключително важно да гарантираме, че няма да има проникване", заяви Огнян Атанасов, кмет на Кюстендил.

Все повече сигнали за змии във Варна

Ще бъдат осигурени около 50 устройства. Междувременно в общината опитват да намерят човек, който умее да работи с влечуги, такъв засега няма.

"Преди години е имало човек, който да се занимава с тази дейност на доброволни начала, но вече е на пределна възраст и за съжаление явно не е обучил и някой млад човек, но сме в процес на издирване на човек, който може да се занимава с тази тема. Иначе към момента прехвърляме сигналите към пожарната и сме им благодарни, че откликват – имат щипки, с които да ги хванат, и въпреки че не е тяхна работа, сме им благодарни, че ни съдействат в тази дейност", посочи Атанасов.

Засега ухапани от змии в Кюстендилско няма.