Как да реагираме, ако видим змия?

С началото на летните горещини се появиха немалко сигнали за змии в градски условия. Какви са опасностите и правилните реакции при среща с влечуго коментира зоологът и херпетолог д-р Емилия Вачева в ефира на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS.

Все повече сигнали за змии във Варна

„Случаите на поява на отровни змии в градска среда са изключително редки. По-вероятно е да срещнем различни видове смоци и водни змии”, каза д-р Вачева. По думите ѝ няма обективна опасност при срещата със змия. „Змиите се плашат от човека, тяхната реакция е да избягат”, добави тя.

„В България има два вида отровни змии - пепелянка и усойница. Усойницата може да се срещне единствено високо в планините, докато пепелянката – почти навсякъде в ниските, диви места”, обясни д-р Вачева. Според зоологът отровните змии няма как да се сбъркат заради вълнообразната ивица по цялата им дължина, която е „много характерна”.”Ако видим отровна змия, трябва просто да се отдръпнем”, каза експертът.

Необичаен наблюдател: Извадиха змия от избирателна секция в кюстендилско село

„В случай на ухапване от неотровна змия, трябва да реагираме като при всяко нормално нараняване. Нищо няма да се случи”, каза още херпетологът. Според нея змиите не нападат, ако не са провокирани.

Целия разговор вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase