Той разкри, че само 60 души без българско гражданство са се регистрирали да гласуват за българската квота евродепутати

Атанас Попов е автор на единствения превод на френски на Паисиевата "История славянобългарска". Заема се с нея като част от магистратурата си по българистика в Париж. На тези избори се кандидатира за евродепутат от Люксембург.

TikTok звезда стана евродепутат в Кипър

Попов нарича себе си гражданин на света. Той пази в себе си българските традиции където и да отиде. Бори се за единна Европа. "Учих до 4 клас в България, след което завърших средното си образование във Франция. Заминах за Люксембург, след това получих и гражданство. Близо 14 години работя в европейските институции в страната. Кандидатирах се за евродепутат, за да покажа, че първо трябва да има обща европейска идентичност, за да има и национална. На младини бях националист, първоначално български, после и френски. В Люксембург видях,че е абсурдно, дадох си сметка, че всички деления са изкуствени", заяви той.

Според него в миналото е имало общ език - латинският, както и повече единност в Европа. "В момента континентът не е велика сила, а слаба и малка. Има страх да не се загуби националното, а това води до объркване и противоречия. С времето трябва да стигнем до общи европейски учебници по история. За мен България няма европейски облик, на национално равнище не може нищо да се постигне. На европейско обаче може", смята Попов.

Той разкри, че само 60 души без българско гражданство са се регистрирали да гласуват за българската квота евродепутати. 

Целия разговор гледайте във видеото.