Френските финансови пазари претърпяха брутални разпродажби миналата седмица

Членовете на Европейската централна банка не планират да обсъждат спешни покупки на френски държавни облигации и все още смятат, че френските политици трябва да успокоят инвеститорите, изплашени от перспективата за крайнодясно правителство след парламентарните избори в края на юни - началото на юли, заявиха източници на агенция "Ройтерс".

Френските финансови пазари претърпяха брутални разпродажби миналата седмица, тъй като инвеститорите намалиха позициите си преди предсрочни избори, които могат да дадат мнозинство на крайната десница, а това накара някои анализатори да спекулират за възможна намеса на ЕЦБ.

Петима неназовани представители на ЕЦБ обаче посочиха пред Ройтерс, че централната банка не е обсъждала активирането на схема за спешно изкупуване на облигации в подкрепа на френския дългов пазар, нито в момента планира да го направи.

Банкери: ЕЦБ продължава битката за овладяване на инфлацията

Източниците на агенцията изразиха различна степен на загриженост относно мащаба на разпродажбата на френските държавни облигации, при която тяхната т.нар. "рискова премия" спрямо по-сигурните германски ценни книжа се повиши най-много от дълговата криза в еврозоната от 2011 г. насам. Но като цяло те се съгласиха, че френските политици трябва да убедят инвеститорите, че ще водят разумна икономическа политика. Два от източниците дори предложиха ЕЦБ да не се намесва, преди да бъде сформирано ново френско правителство и да бъдат обявени фискалните планове на страната.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар на информацията на "Ройтерс".

Трансмисионният защитен инструмент (TPI) на ЕЦБ ѝ позволява да купува неограничени количества облигации от държава, която се намира под пазарен натиск, но само докато отговаря на параметри, включително фискалните правила на Европейския съюз.

Все пак някои членове на ЕЦБ са обезпокоени от представата за назряващи финансови сътресения във Франция, която доскоро се смяташе за втория стълб на стабилността на еврозоната след Германия, но сега има изпитва фискални проблеми.

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер предупреди през миналата седмица, че втората по големина икономика в еврозоната е изложена на риск от финансова криза, ако крайната десница спечели на изборите, които ще се проведат в два тура - на 30 юни и 7 юли.

Евроскептичният "Национален сбор" а Марин льо Пен, който води в социологическите проучвания, призовава за намаляване на възрастта за държавна пенсия, намаляване на цените на енергията, увеличаване на публичните разходи и протекционистка икономическа политика по мотото "Франция на първо място".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase