Гуверньорът на Френската централна банка заяви, че „ЕЦБ не бива нито да бърза, нито да отлага бъдещото намаляване на лихвите”

Битката на Европейската централна банка за овладяване на инфлацията все още не е приключила. Това заяви литовският гуверньор и член на Управителния съвет на ЕЦБ Гедиминас Шимкус. Той посочва, че е „твърде рано да се издига знамето на победата“.

Централният банкер все пак смята, че намалението на разходите по заемите от ЕЦБ миналата седмица е „значителна стъпка” към укротяването на растежа на потребителските цени. Вероятно ще последват още парични облекчения, докато инфлацията продължава да се движи към целта от 2%, изтъкна Шимкус.

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА NOVA Кристин Лагард: Защо ЕЦБ промени лихвените проценти

От друга страна, гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало изрази позиция, че „ЕЦБ не бива нито да бърза, нито да отлага бъдещото намаляване на лихвените проценти след решителния ход за старт на облекчаването на паричната политика миналата седмица”.

В условията на царяща несигурност относно следващите стъпки на ЕЦБ след очакваното намаление на разходите по заемите миналата седмица тонът на френския централен банкер се различава леко от този на редицата му колеги, които оттогава призовават за предпазливост преди нови стъпки.

Председателят на централната банка Кристин Лагард заяви, че този ход е бил оправдан, но в интервю, публикувано в понеделник, добави, че решението не означава, че лихвите вече са навлезли в линеен път на понижение.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase