Големият брой събрани доказателства, налагат предварителни изслушвания

Централният криминален съд в Лондон е насрочил за днес ново предварително изслушване по процеса срещу шестимата българи, обвинени от Великобритания, че са шпионирали в полза на Русия.

Започват съдебните изслушвания по делото за шпионаж срещу българи в Лондон

Вече 16 месеца Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов се намират в различни затвори в Англия и очакват процесът срещу тях да стартира по същество. Плановете са това да се случи през октомври, но тъй като събраните доказателства са много, се налагат предварителни изслушвания.

Подобно изслушване имаше и миналия месец, като петимата отхвърлиха повдигнатите им обвинения за шпионаж, а също и за притежаване на фалшиви документи за самоличност, които бяха открити в домовете им. Шестият обвинен - Тихомир Иванчев, беше задържан този февруари.

Българите, обвинени в шпионаж в Англия, не се признават за виновни

Кралската прокуратура твърди, че българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобни действия била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу набелязаните цели, включително потенциално отвличане.

Групата действала близо две години, като получавала задачи от Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби. Той обаче не е обвиняем по делото.