Петимата са в различни затвори и се включиха в съдебното заседание чрез онлайн връзка

Българите, обвинени в шпионаж в Англия, не се признават за виновни. Това стана ясно на днешното съдебно заседание срещу тях.

Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов отхвърлиха повдигнатите им обвинения, че са събирали информация за лица и хора по поръчка на руските тайни служби. Отделно Русев, Джамбазов и Иванова отрекоха обвинението, че са притежавали фалшиви документи за самоличност със злонамерена цел.

Петимата българи, задържани за шпионаж в полза на Русия, остават в ареста до март 2024 г.

Петимата се включиха в съдебното заседание чрез онлайн връзка от различни английски затвори, в които се намират вече година.

Шестият обвинен Тихомир Иванчев, който бе арестуван преди месец, също бе присъединен към делото, но той не заяви дали приема, или отхвърля обвиненията.

Великобритания обвини още един българин за шпионаж в полза на Русия

Според обвиненията на британската прокуратура българите са следели хора и обекти в Европа, посочени от Русия. Целта била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. Групата била ръководена от 46-годишния Русев и е действала близо две години, преди българите да бъдат арестувани през февруари 2023 г., твърди обвинението.

Следващото заседание по делото срещу тях ще е през май.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase