За Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова се твърди, че са били част от "мрежа"

Петимата български граждани, задържани в Обединеното кралство, ще бъдат изправени пред четиримесечен процес през следващата година по обвинения, че са шпионирали в полза на Русия, постанови съдия.

За Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова се твърди, че са били част от "мрежа", провеждаща наблюдение в полза на Русия "заедно с друго лице, известно като Ян Марсалек, и други неизвестни лица".

Марсалек е австрийският бивш главен оперативен директор на фирмата за разплащания Wirecard, който стана издирваем в Германия заради обвинения в измама.

Петимата българи, обвинени в шпионаж, отново се изправят пред съда в Лондон

Той не е обвинен по британското дело. Русев, на 45 г., Джамбазов, на 42 г., Иванова, на 32 г., Стоянов, на 31 г., и Габерова, на 29 г., се явиха в съда "Олд Бейли" в централен Лондон чрез видеовръзка.

Съдия Джереми Бейкър остави и петимата в ареста до март и определи дата на съдебния процес за 28 октомври следващата година, Очаква се той да продължи четири месеца.

Всеки от обвиняемите е обвинен в "заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата".