Очаква се за първи път да им бъде дадена възможност да кажат дали се признават за виновни

Петимата българи, обвинени от Великобритания в шпионаж в полза на Русия, отново се изправят пред Централния криминален съд в Лондон днес. Очаква се за първи път да им бъде дадена възможност да кажат дали се признават за виновни по повдигнатите им обвинения.

На предишните две заседания по делото Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов бяха приканени от съдията единствено да потвърдят своите имена и рождени дати. Те се включиха по видеовръзка от различни затвори, в които се намират от месеци. Прокуратурата обяви, че няма да подкрепи искане за пускане на обвинените под домашен арест, защото те представляват обществена опасност и има данни, че могат да се укрият.

ДЕЛОТО ЗА ШПИОНАЖ НА ОСТРОВА: От наблюдения на обекти до подготвяне на отвличания
 

Според обвиненията на британската прокуратура българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобни действия била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. В квартирите на трима от сънародниците ни са намерени фалшиви документи за 18 европейски държави и журналистически карти на голям телевизионен канал.

В началото на октомври адвокатите им признаха, че събраните от разследването доказателства са толкова много, че им е необходимо повече време, за да се запознаят с тях. Очаква се изслушването на обвинението да отнеме между 3 и 5 седмици.