Какви са обвиненията срещу петимата българи и каква е връзката им с Русия?

Във вторник в Лондон започна делото срещу петимата българи, задържани на Острова и обвинени за шпионаж в полза на Русия. Макар то да продължи рекордно кратко и без подсъдимите да присъстват физически в съдебната зала, все пак станаха известни някои детайли за техните професионални занимания. Беше съобщено и кой се предполага, че е бил тяхна връзка с руските тайни служби.

Делото се очаква да бъде дълго и трудно за отразяване от медиите. Вчера адвокатката на Орлин Русев, сочен за основният двигател на групата, поиска делото да бъде засекретено. Съдията веднага се обърна към журналистите и ги попита какво мислят те. Репортер на „Гардиън” каза, че общественият интерес ще пострада и журналистите във Великобритания са добре обучени как да излагат фактите, така че да не повлияят върху същността на процеса. Очаква се той да продължи до 2024 г., но при определени условия за медиите.

Обвинените в шпионаж българи във Великобритания остават в ареста

Сюжет с отвличането, който се прокрадна в изказване на прокурорката, беше много коментиран. Журналистите се събраха и обсъдиха как да бъде съобщен, тъй като в процеса беше споменато витиевато, че задържаните са имали поръчка да наблюдават обекти, които евентуално може да бъдат свързани с отвличане.

Споменато бе и името на Ян Марсалек - един от хората, обвинени за най-голямата финансова измама в Германия. Твърди се, че той е бил връзката с руските служби, но не е обвиняем по това дело и няма да бъде.  

Според прокуратурата основно 45-годишният Орлин Русев е ръководел цялата операция.

Вчера беше съобщено повече и за двамата най-малко известни по случая. Единият е 31-годишният Стоян Иванов, който в миналото е бил състезател по смесени бойни изкуства. Другият замесен е Ваня Габерова, ръководила салон за красота в Западен Лондон.

Петимата се включиха в заседанието от различни затвори. Двете жени са в един затвор, но останалите задържани са на различни места в Англия. Русев е в затвор с особен режим.

За Бисер Джамбазов и Катрин Иванова се знае, че са живеели на семейни начала. Те са и хората, които са участвали в изборния процес, били са членове на секционни комисии. Местната българска общност ги познавала добре, защото са водели и евтини курсове по английски език за наши сънародници.

Те ще бъдат обвинени и ще има паралелни дела за това, че са притежавали фалшиви документи за самоличност, както и техника за фалшифициране на документи.