Следващото дело по случая ще е на 13 октомври

Петимата българи във Великобритания, които бяха обвинени за шпионаж в полза на Русия, остават за постоянно в ареста. Кралската прокуратура обяви, че те продължават да представляват опасност за Обединеното кралство. Също така могат да напуснат страната и да се укрият, с което съдията се съгласи.

Започва делото срещу българите, обвинени от Великобритания в шпионаж

Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов бяха включени по видеовръзка от различни затвори, за да чуят обвинението срещу тях в шпионаж. Те потвърдиха само своите имена и дати на раждане и нямаха възможност да свидетелстват по същество.

Следващото дело по случая ще е на 13 октомври. Процесът ще продължи при определени условия за медиите. Те ще имат достъп до него, но няма да имат право да съобщават цялата информация, която ще бъде изнесена в съда. Твърди се, че те са наблюдавали хора и обекти. Целта е била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия, включително и отвличане на следените лица. Прокурорът по делото заяви, че групата е ръководена от Орлин Русев. Неговият адвокат поиска засекретяване на документите по делото. 

Обвиненият в шпионаж Орлин Русев работил с най-издирвания престъпник в Германия

Компанията на единия от задържаните в Лондон Орлин Русев е предоставяла специално оборудване за наблюдение на Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия. През годините станаха известни и връзките на Марсалек с руските тайни служби. Марсалек е избягал във Виена точно преди да бъде арестуван за финансови злоупотреби. Смята се, че в момента живее в Русия. В съдебната зала консулът Николай Иванчев сподели, че дипломатическата ни мисия внимателно следи процеса.