Сънародниците ни, привлечени по делото, са петима

В Лондон започва делото срещу петимата българи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Живеещите от години в Англия Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов трябва да се явят в Уестминстърския магистратски съд, където официално ще им бъде повдигнато обвинение.

Още с отварянето на съда се изви опашка с желаещи да влязат. Според практиката, подсъдимите пристигат със затворена полицейска кола и трудно могат да бъдат снимани лицата им. 

 

 

След продължило месеци разследване Кралската прокуратура обяви, че е стигнала до заключение за престъпни действия на територията на Обединеното кралство от страна на българските граждани. Открити са били доказателства, че те са заговорничели с цел „събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна на враг, който вреди на сигурността и на интересите на държавата”. Това се е случвало между август 2020 г. и февруари тази година, когато петимата са задържани.

Британската прокуратура повдигна обвинение на петима българи за шпионаж в полза на Русия

За ареста им обаче се разбра чак през август, когато на 31-годишната Катрин Иванова, 41-годишния Бисер Джамбазов и 45-годишния Орлин Русев бяха повдигнати обвинения по закона за документите за самоличност. В жилищата им са открити фалшиви паспорти от редица европейски страни, сред които Франция, Италия, Испания, Гърция и Словения, също така журналистически карти на два големи американски телевизионни канала.

Твърди се, че обвиняемите са работили в оперативна шпионска клетка за руските служби за сигурност и тази работа е включвала наблюдение на цели. Според обвинението групата е била ръководена от Русев, който живеел в къща за гости в крайбрежния град Норфолк, която е собственост на друга българка.

Според информация на английски медии в имота е била намерена и машина за фалшиви документи за самоличност. Също така Русев се свързва с доставки на специално оборудване за наблюдение на Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби.